/ Nieuws

Wiego Bergsma

Verslag Kickoff-meeting TCP 2.0

Gisteravond was de Kickoff-meeting en eerste borrel van TCP 2.0 met voor de gelegenheid zelf gebrouwen speciaalbier van de vriend van Elise, Harm Jan (het etiket op de flessen is natuurlijk van de hand van Elise).

Het verbaast jullie misschien om te horen dat The Conditional Pixel Coöperatie U.A. (TCP) toch een vervolg lijkt te krijgen. Deze Kickoff-meeting was dan ook bedoeld om dat besluit en de nieuwe invulling van TCP nader toe te lichten. Omdat veel mensen zich hadden afgemeld, zal ik dat via dit verslag alsnog doen. Dat is wel minder gezellig en ik kan jullie ook geen biertje aanbieden dus ik hoop dat de afwezigen volgende maand alsnog gezellig aanschuiven.

Zoals jullie weten ben ik na de geboorte van mijn zoontje en het afronden van de coöperatie een tijdje fulltime huisvader geweest, maar sinds september 2018 ben ik mij opnieuw gaan verdiepen in het Content Management Systeem October CMS. October CMS was in 2016 de open-source opvolger van twee eigen Content Management Systemen van de coöperatie, Briddle CMS en Mitosis CMS. 

Ik heb het afgelopen jaar een serie plugins (extensies) voor October CMS ontwikkeld. De meeste zijn gratis beschikbaar, maar ik heb ook 4 commerciële plugins die samen met wat onderhoudscontracten ongeveer genoeg opbrengen om mijn (zeer bescheiden) bedrijfskosten te dekken. Daarnaast werk ik op woensdagen en donderdagen vaak bij Elise aan mijn eigen theme club. Hierbinnen ontwikkel ik concepten die door webdesigners worden gebruikt als basis voor hun eigen ontwerpen. Mijn themes zijn zowel op zichzelf te gebruiken als binnen October CMS, maar kunnen eventueel ook zelf worden geïntegreerd in een ander CMS zoals bijvoorbeeld Wordpress.


Waarom TCP 2.0?

Hoewel het Alwin, Hélène en mij niet is gelukt om van TCP een commercieel succes te maken zonder Therapieland, denk ik nog wel met veel plezier terug aan de netwerkborrels en kennisoverdracht avonden uit die tijd. Ik geloof nog altijd dat dergelijke initiatieven een meerwaarde hebben voor ontwerpers en ontwikkelaars, en uiteindelijk resulteren in beter werk en betere vakmensen.


Wat is er nu anders?

Sinds 2018 is TCP geen coöperatie meer en heeft het geen kantoorruimte of klanten. Het is de bedoeling dat TCP nu uitsluitend gaat fungeren als kennishub en netwerk voor webdesigners en ontwikkelaars. Hiertoe zullen maandelijks weer kennisoverdracht avonden worden georganiseerd met aansluitend een borrel. Daarnaast is er ook een nieuw online portal beschikbaar waarop in de toekomst kennis kan worden gedeeld. Hélène, Elise en ik zullen daar gaan experimenteren met video tutorials en het live-streamen van de kennisoverdracht avonden. Ik zal steeds ook een samenvatting van elke kennisoverdracht avond online plaatsen. Ga voor updates naar theconditionalpixel.nl of de pagina van TCP op LinkedIn en word lid van TCP op Whatsapp of Telegram.

De Kickoff-meeting was gratis, maar in de toekomst vragen we 5,- euro entree voor de huur van de locatie, inclusief koffie en thee. Bier en wijn zijn voor eigen rekening.

Kennisoverdracht avonden kunnen net als in het verleden gaan over bepaalde software of bepaalde technieken, maar het kunnen ook discussies zijn of zelfs brainstorm sessies.

Om jullie een indruk te geven over een mogelijke invulling van deze avonden, dacht ik dat ik maar gewoon met een eerste onderwerp moest beginnen. Ik kreeg het idee voor het onderwerp van deze eerste kennisoverdracht avond aan de hand van een discussie op Github tussen een core ontwikkelaar van October CMS en een gebruiker.


De rol van website themes.

Websites themes zijn een gevolg van standaardisatie en de realisatie dat het voor de meeste websites niet nodig is om het wiel opnieuw uit te vinden. Daarnaast maken themes webdesign betaalbaar.

Gebruikers van Wordpress zijn gewend dat zij relatief eenvoudig kunnen wisselen van theme. Een theme heeft in Wordpress (van oorsprong een blog) de functie van een skin. Omdat de content voorspelbaar is (een blog) kan die eenvoudig in een ander jasje worden gestoken. Theme updates en child themes zijn hiervan een logisch gevolg.

In een systeem als October CMS is dat anders. Themes zijn hier nadrukkelijk niet bedoeld als skins, maar dienen slechts als basis voor het webdesign van uiteenlopende websites. Themes voor October CMS hebben een veel nauwere koppeling tussen design en content. Hierdoor worden er geen theme updates of child themes aangeboden.

De centrale vraagstelling in deze discussie over themes is, in hoeverre je de content van je website moet kunnen behouden als je overstapt naar een volledig nieuw ontwerp.

  • wat is volgens jullie de rol van themes (als kant-en-klaar ontwerp of als basis voor je eigen ontwerp)?
  • waar zou volgens jullie bij themes de grens moeten liggen tussen standaardisatie en creatieve vrijheid, of de vrijheid om bijvoorbeeld te optimaliseren voor conversie door kleuren, taalgebruik en indeling aan te passen?
  • hoe zou je dit volgens jullie technisch kunnen inrichten?

Mijn eigen bijdrage aan de oorspronkelijke discussie op Github was als volgt:

“Ik denk dat dit afhangt van de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het optimaliseren van je website voor conversie. Als je tijd besteedt aan conversie-optimalisatie zul je een ontwerp nooit drastisch veranderen, maar zul je na wat split-testing steeds kleine aanpassingen doorvoeren. Een andere woordkeuze, een andere kleur, etc. De meeste gebruikers van Wordpress houden zich niet bezig met conversie-optimalisatie, maar vrijwel alle grote zakelijke en e-commerce websites wel. In termen van conversie gaan design en content hand in hand, en gaat design veel verder dan ‘kijk eens naar dit nieuwe theme dat ik afgelopen weekend heb geïnstalleerd’.”

Het is niet de bedoeling van de ontwikkelaars van October CMS om Wordpress na te bouwen. Beide systemen hebben een eigen doelgroep en gaan uit van andere ideeën. Theme updates en child themes passen goed bij Wordpress, maar niet bij October CMS.

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van de eerste kennisoverdracht avond van TCP 2.0. Deze samenvatting van de avond kunnen jullie terugvinden op theconditionalpixel.nl en de pagina van TCP op LinkedIn. Vergeet niet om ook even lid te worden van TCP op Whatsapp of Telegram.

De volgende kennisoverdracht avond is op vrijdag 18 oktober vanaf 19:00 en gaat over animated vector graphics. De kosten bedragen 5,- p/p voor zaalhuur en koffie of thee. Bier en wijn zijn voor eigen rekening.

Tot volgende maand!

Kickoff themes
The Conditional Pixel is een handelsnaam van:

briddle logo